GEVONDEN: Rechterhand
GEVONDEN: Rechterhand Enkele maanden geleden was mr. Britt Robijns opzoek naar een nieuwe rechterhand. Inmiddels is deze nieuwe rechterhand gevonden! Graag stellen wij onze nieuwe collega voor: Eveline Verhoosel.
GEVONDEN: Rechterhand Enkele maanden geleden was mr. Britt Robijns opzoek naar een nieuwe rechterhand. Inmiddels is deze nieuwe rechterhand gevonden! Graag stellen wij onze nieuwe collega voor: Eveline Verhoosel.
De contra-enquête; Bewijslevering in rechtszaak Vorige week hebben wij al iets op social media geplaatst over de contra-enquête waar mr. Robijns is geweest. In onderstaand filmpje legt zij u uit wat dit precies is en inhoudt. Bent u opgeroepen? Bent u opgeroepen als getuige of wilt u meer informatie over het voeren van een rechtszaak…
Wijziging berekening partneralimentatie Rechters gaan met ingang van volgend jaar op een andere manier berekenen hoeveel partneralimentatie mensen kunnen betalen na een echtscheiding. De Expertgroep alimentatie van de Rechtspraak komt 1 januari 2023 met nieuwe aanbevelingen (pdf, 163,2 KB), die de verschillen tussen kinder- en partneralimentatie zoveel mogelijk beperken. Daarvoor wordt een nieuw begrip ingevoerd: het woonbudget.…
In het grote boek van Sinterklaas Ook op 5 december zitten wij niet stil en is het arbeidsrecht een bittere pil Met de komst van deze goed heilig man, heet niet dat zomaar alles kan Geïnspireerd op deze dag, Volgen enkele voorbeelden die u niet mag. Cadeautjes voor nichtjes Een medewerker van een drukkerij zoekt…
GEZOCHT: Rechterhand Lieve volgers en lezers van ons blog, wij hebben jullie hulp nodig. Quattro advocaten en in het bijzonder mr. Britt Robijns is op zoek naar een nieuwe collega, een echt organisatietalent! Deze nieuwe collega is voornamelijk voor Britt werkzaam, maar gaat ook de andere advocaten ondersteunen. Samen met Sharon is deze nieuwe collega…
Beslissing op aanvraag WIA afgewezen? Bezwaar maken of niet…. Aan het eind van een ziekteperiode van twee jaar wordt bij het UWV een aanvraag voor een WIA-uitkering ingediend. Vervolgens zal een verzekeringsarts onderzoek verrichten en de belastbaarheid vaststellen waarbij rekening wordt gehouden met de beperkingen die hij heeft neergelegd in een Functionele Mogelijkhedenlijst (FML). Een…
LET OP: Aanzegvergoeding door werkgever bijna altijd verschuldigd ! Wat is een aanzegtermijn? Sluiten werkgever en werknemer een tijdelijk contract van 6 maanden of langer af? Dan geldt de aanzegtermijn. Dit betekent dat de werkgever aangeeft of de overeenkomst na afloop wel of niet wordt voortgezet. Hij moet dit schriftelijk doen. Voorwaarden…
Werkgever of Big Brother Thuiswerken is helemaal van deze tijd. Door de komst van corona hebben zowel werkgevers als werknemers daarvoor een actieve en creatieve oplossing moeten zoeken. De werknemer loopt tegen het feit aan dat hij op het werk een geschikte werkplek heeft en thuis mogelijk niet. De werkgever vraagt zich af hoe hij…
Werelddierendag: Onze huisdieren in het zonnetje Vandaag, 4 oktober 2022, is het een speciale dag voor onze geliefde huisdieren. Huisdieren geven plezier, warmte en gezelligheid, maar wat men vergeet is dat het bezitten van dieren toch relatief veel verantwoordelijkheden met zich meebrengt Op de Instagrampagina van Quattro Advocaten hebben wij een quiz gehouden over: “wie…
Ontslag met wederzijds goedvinden: de vaststellingsovereenkomst Als je de arbeidsovereenkomst van een werknemer wil beëindigen, dan kun je natuurlijk de ontslagroute via UWV of kantonrechter bewandelen. Maar vaak is het niet alleen beter, maar vooral ook eenvoudiger om de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen. Als het je lukt om met een werknemer tot afspraken…
Ontslag op staande voet en de risico’s voor werkgever Ontslag op staande voet heeft grote gevolgen voor de werknemer, maar zeker ook voor de werkgever kunnen er consequenties zijn. Een verkeerde inschatting kostte een werkgever onlangs 10.000 euro nadat hij te snel overging tot ontslag vanwege dronkenschap. Wat speelde er? Werkneemster is werkzaam als Legal…
Arbeidsrecht gaat op de schop per 1 augustus 2022 Vanaf vandaag veranderen de regels van het arbeidsrecht. De Tweede en Eerste kamer hebben ingestemd met het wetsvoorstel ‘Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’. Deze richtlijn heeft als doel om de arbeidsvoorwaarden van werknemers te verbeteren door transparantere en beter voorspelbare arbeidsvoorwaarden te bevorderen. De…
Vlucht vertraagd…. En dan? Het is weer zomervakantie. Je zult misschien net zoals vele anderen een vlucht naar jouw prachtige vakantiebestemming hebben geboekt. Vervolgens sta je op het vliegveld en blijkt dat jouw vlucht vertraging heeft. Je zult zeker niet de eerste zijn die dit overkomt. Dat is natuurlijk het laatste waar je op zit…
Verplichting rookmelders legt eigenaren het vuur aan de schenen Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om rookmelders in uw woning te installeren. Op dit moment hebben maar 76% van de mensen heeft een rookmelder in huis. In nieuwere huizen is dit al vanaf 2003 verplicht. Echter in veel oudere woningen zijn nog geen rookmelders…
De wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden Als gevolg van Europese wetgeving zal er vanaf 1 augustus 2022 in Nederland een en ander wijzigen op het gebied van arbeidsvoorwaarden en arbeidsrechtelijke bedingen. Voor werkgevers zal deze wetswijziging in de praktijk belangrijke gevolgen hebben. Wat zijn de wijzigingen ? Uitbreiding informatieverplichting – werkgevers zijn reeds…
Verdeling nalatenschap als huis wordt bewoond door een van de erfgenamen In geval van overlijden komt het vaak voor dat er onenigheid ontstaat over de verdeling van de nalatenschap. Vooral als een huis onderdeel uitmaakt van de nalatenschap kan dat tot problemen leiden. Regelmatig wordt het huis bewoond door een van de erfgenamen. Een probleem…
Help! Een gebrek in mijn huurwoning… Wat nu? In Nederland waren er in 2021 circa 3,4 miljoen huurwoningen. Dit is iets meer dan 40% van alle woningen in Nederland. Heel veel mensen hebben dus te maken met een verhuurder. Deze verhuurder is hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor de staat en het onderhoud van de woning. Maar…
Welkom mr. Stephan Lie! Op facebook hebben wij kort al een tipje van de sluier opgelicht. In 2022 staan er een aantal mooie dingen in het verschiet voor Quattro Advocaten. Als eerste staat op de agenda de toetreding van mr. Stephan Lie tot ons kantoor! Per 1 januari 2022 komt mr. Stephan Lie ons kantoor…
Hervorming Arbeidsmarkt – breaking news – Vandaag heeft de SER een door werkgevers- en werknemersorganisaties gezamenlijk ‘advies arbeidsmarkt’ gepresenteerd. Volgens het advies zijn ingrijpende maatregelen in fiscaliteit, arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht onvermijdelijk. Denk aan een rechtsvermoeden van werknemerschap bij een arbeidsuurloon onder € 30,00 à € 35,00, beperking van flex (bepaalde tijd, oproep en uitzending) en…
Geen huurprijsverhoging, maar wettelijke huurverlaging! Iedereen met een huurwoning weet dat in veel gevallen de huurprijs per 1 juni wordt geïndexeerd met het door de overheid vastgestelde percentage. Echter dit jaar heeft de overheid iets geheel anders besloten. Door de coronacrisis heeft de overheid al bepaald dat de huurverhoging dit jaar op 0% is gezet.…
Valentijnsdag is weer in aantocht. Volgens het CBS zijn er bijna 150.000 stellen op de werkvloer (zo’n 4% van alle werknemers). Doorgaans leveren dergelijke relaties geen problemen op, maar soms kunnen er toch spanningen ontstaan op de werkvloer. Een overzicht van de do’s, maar vooral de dont’s. Iedereen heeft het recht om een affectieve relatie…
Heb ik recht op een verlaging van de huurprijs? Veel ondernemers in de horeca en winkeliers hebben zich dit de afgelopen maanden afgevraagd. Door Corona-maatregelen van de overheid zijn de ondernemers zwaar getroffen. De kantonrechter in Den Haag heeft nu voor het eerst in een bodemprocedure hierover een uitspraak gedaan. De huurder en de verhuurder…
Werkgever mag mondkapjesplicht invoeren, ongeacht de functie. Loonopschorting en weigering toegang werk bij schending regel. De door werkgever ingestelde mondkapjesplicht valt onder het instructierecht. Werknemer was gehouden zich hieraan te conformeren. De niet-naleving levert naar het voorlopig oordeel van de kantonrechter een grond op voor opschorting van de loonbetaling en het op non-actief stellen van…
Een bezorger van een patisserie/chocolaterie/ijssalon die weigerde een mondkapje te dragen, hoeft geen loon meer te krijgen. Zijn baas krijgt gelijk van de rechter in Utrecht. De 57-jarige chauffeur werkte al ruim zes jaar voor de bakker. Elke maandag, vrijdag en zaterdag bezorgde hij producten voor zijn baas en haalde hij andere goederen op. Wegwerpkapjes…
Een ambtenaar die met snot schiet, een teamleider van het OM in een auto vol harddrugs en een winkelmedewerker die moest opstappen voor het meenemen van een plastic tasje van 3 cent: in 2020 passeerden weer enkele opmerkelijke ontslagzaken de revue. De tien meest spraakmakende zaken op een rij. 1. Dronken chauffeur of extreem gebruik…
Bij gebrek aan een energielabel C dreigt sluiting vanaf 2023 Vanaf 2023 moet een kantoorgebouw minimaal een energielabel C hebben, anders mag het niet worden gebruikt. Advocate Britt Robijns legt uit hoe dat zit. Vanaf 1 januari 2008 is de eigenaar verplicht om een geldig energielabel te overleggen bij de verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen zoals bedrijfsgebouwen…
UPDATE: WERKNEMERS EERDER UIT QUARANTAINE VANAF 1-12-2020 Goed nieuws voor werkgevers die te maken hebben met een werknemer die in quarantaine moet. Bijvoorbeeld omdat de werknemer huisgenoot of “nauw contact” is van een COVID- 19 patiënt of een melding heeft ontvangen van de CoronaMelder app. Op dit moment is die quarantaine-termijn 10 dagen. De rekening…
Ontslag McDonald’s medewerkster die McNuggets at na haar werk was onterecht. Een medewerkster van een McDonald’s-restaurant in Maastricht diende afgelopen zomer zelf haar ontslag in toen ze kipnuggets had gegeten na werktijd. Het fastfoodbedrijf moet de vrouw echter weer aan het werk laten gaan en haar compenseren voor de maanden die ze niet heeft gewerkt.…
Wij wonen samen, maar mijn partner wil bij mij weg U woont samen, maar uw partner wil een punt achter de relatie zetten? Waar moet u rekening mee houden en wat zijn uw rechten?Allereerst doet u er goed aan om rustig met uw partner in gesprek te gaan, hoe lastig dat misschien ook is. Neem…
“Kinderalimentatie krijgt voorrang bij schulden“ Kinderalimentatie wordt preferent. Dit houdt in dat het betalen van kinderalimentatie bijna net zo belangrijk is als een schuld aflossen bij de Belastingdienst. Je krijgt als het ware ‘voorrang’ op andere schuldeisers. De minister Sander Dekker start in het voorjaar van 2021 met de voorbereiding van een nieuw wetsvoorstel. Radar…
UBO-register in werking vanaf 27 september 2020 Met de inwerkingtreding van het UBO-register zijn bedrijven vanaf 27 september 2020 verplicht om hun eigenaren, dan wel de personen die zeggenschap hebben, in het UBO-register in te schrijven. Dit geldt ook voor bedrijven die voor 27 september zijn opgericht. Bedrijven hebben tot uiterlijk 27 maart 2022 de…
Coronacrisis leidt tot piek in conflicten om de kinderen De coronacrisis leidt tot een groot aantal conflicten tussen gescheiden ouders over de omgang met hun kinderen. Ook het betalen van alimentatie voor kinderen staat onder druk. Ook deze maand met de vakanties in zicht zal naar verwachting zorgen voor de nodige conflicten i.v.m. Corona. Zit…
Jaarlijkse huurverhoging bezwaar of geen bezwaar? Het is weer het moment dat de jaarlijkse huurverhogingen op 1 juli a.s. ingaan. De meeste verhuurders verhogen de huurprijs per 1 juli, andere verhuurders doen dit per 1 augustus. De huurverhogingen hebben dit jaar veel aandacht gekregen in de politiek. De Tweede Kamer heeft geprobeerd om de…
Vrije Advocaatkeuze bij rechtsbijstandverzekering nu uitgebreid ! Uit een recent arrest van 14 mei jl. van het Europese Hof van Justitie blijkt, kort gezegd, dat een verzekerde onder een rechtsbijstandverzekering ook een vrije advocaatkeuze heeft bij een bemiddeling en bij buitengerechtelijke onderhandelingen. Eerder sprak het Europese Hof zich al uit over dit onderwerp maar…
De TOFA-tegemoetkoming voor uitzendkrachten komt er De regeling is bedoeld voor bijvoorbeeld uitzendkrachten of studenten met een bijbaantje die door de coronacrisis hun werk verloren, maar niet in aanmerking komen voor een vorm van steun uit het economische noodpakket van het kabinet. Aanvragen kan vanaf 22 juni. De tegemoetkoming is een compensatie voor gederfd…
Wat NOW weer ? Het economisch noodpakket, met daarin de regelingen Tozo, TVL, NOW, maar ook o.a. het uitstel van belastingbetaling, wordt met een maand verlengd tot 1 oktober. Dit geeft kabinet, belangenorganisaties, werkgevers en werknemers tijd om afspraken te maken die ons land ook op de langere termijn helpen door de crisis te komen.…
Minstens half miljoen werkenden krijgen geen vakantiegeld: ‘Ga niet zomaar akkoord’ Uit een enquête van vakbond CNV blijkt dat zo’n 8 procent van de werknemers in loondienst geen vakantiegeld krijgt. Hun werkgever wil niet betalen door de coronacrisis. Vakantiegeld is echter een wettelijk recht. Inhouden mag niet zomaar. Vakantiegeld schrappen of verminderen kan dus alleen…
Wel of geen vrij op 5 mei? Ieder jaar duikt de vraag weer op: zijn werknemers nou wel of niet vrij op 5 mei? En als werknemers moeten werken, hebben zij dan recht op een feestdagentoeslag? De antwoorden hangen in de eerste plaats af van de afspraken die in de cao of arbeidsovereenkomst staan.Hoewel Bevrijdingsdag…
Breaking News: Tijdelijke Noodmaatregel Vanochtend om 10.00 uur heeft onze minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Koolmees, de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW) bekendgemaakt. In het kort de belangrijkste artikelen toegelicht: De subsidieaanvraag kan vanaf 6 april worden ingediend. De hoogte van het bedrag van de subsidieverlening is de uitkomst…
Update NOW – Compensatie voor ondernemers Ik informeerde u eerder over de voorgenomen maatregelen die de overheid heeft aangekondigd ter compensatie van de gevolgen van het Corona virus. Gisteren is door de Overheid nadere informatie bekend gemaakt betreft de tegemoetkoming die door de staat als schadevergoeding wordt voldaan aan ondernemers als gevolg van het Covid-virus.…
NIEUW: Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid ! De regeling Werktijdverkorting (wtv) is stopgezet als ‘corona-maatregel’. Welke maatregel komt daarvoor in de plaats? Het kabinet introduceert de tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Momenteel wordt overleg gevoerd met UWV over de uitvoering van deze regeling. De hoofdlijnen van deze regeling zijn al bekend (zie hieronder). Waarom is de…
De Tweede Kamer heeft op 11 december jl. met ruime meerderheid ingestemd met wetsvoorstel 34.231 (Herziening partneralimentatie), waarmee de partneralimentatieduur wordt teruggebracht van 12 naar 5 jaar. Het voorstel werd al in 2015 door VVD, D66 en de PvdA in 2015 ingediend, maar werd tussentijds meermaals aangepast. Dat de Kamer zou instemmen met het wetsvoorstel,…
Zeer geregeld benaderen verontruste ouders mij hierover: kinderen wonen bij de ex-partner, die een nieuwe relatie heeft. Omdat Tinder, E-matching, Parship, en andere diensten niet zijn gekoppeld aan gemeentegrenzen, komt het dus geregeld voor dat de ex-partner met de kinderen naar de andere kant van het land wil verhuizen om bij de nieuwe liefde in…
De kantonrechter vernietigt het ontslag op staande voet van een verkoop/kassamedewerker bij een supermarkt die een hap uit een donut heeft genomen. Ontbinding is wel gerechtvaardigd, waarbij aan de werkneemster een halve transitievergoeding toekomt. Feiten Op 17 januari 2017 heeft de werkneemster een hap genomen van een donutbroodje dat zij niet had aangekocht. Naar aanleiding…
Bij de vaststelling van de alimentatie voor jongmeerderjarigen (art. 1:392 jo. 1:395a BW) speelt behoeftigheid van de jongmeerderjarige geen rol. Het hof mocht derhalve geen gewicht toekennen aan de stelling dat de jongmeerderjarige vanaf 1 januari 2015 geheel in zijn eigen levenshoud kon voorzien, aldus de Hoge Raad in een uitspraak van 30 september 2016. Eerst even een…
Regelmatig maken werkgevers arbeidsrechtelijke fouten, die hen duur komen te staan. Waar moet u op letten? 1. Gebrekkige dossieropbouw Onder de nieuwe wetgeving (Wet Werk en Zekerheid) is het nóg belangrijker dat het ontslagdossier goed op orde is. Zonder een goed dossier is het vrijwel onmogelijk om een werknemer te ontslaan. Het is aan te…
Feiten De werknemer was via een uitzendbureau werkzaam als bagage-/platformmedewerker op Schiphol. Op 7 december 2007 is hij op staande voet ontslagen nadat KLM Security Services had vastgesteld dat hij zich schuldig had gemaakt aan diefstal uit bagage en postzakken. KLM heeft ook aangifte gedaan. In eerste aanleg is de werknemer door de rechtbank strafrechtelijk veroordeeld,…
In april 2016 is het wetsvoorstel Doorstroming Huurmarkt door de Eerste Kamer aangenomen. Het wetsvoorstel bevat diverse wijzigingen in het huurrecht voor woonruimte waarin wordt beoogd de flexibiliteit op de huurmarkt te bevorderen en de prijs-/kwaliteitsverhouding te verbeteren, en daarmee een impuls te geven aan een betere doorstroming op de huurwoningmarkt en het bestrijden van…
Ten onrechte ontslag op staande voet leidt tot billijke vergoeding gelijk aan het loon over de geschatte duur van de arbeidsovereenkomst. Samenloop van billijke vergoeding en gefixeerde vergoeding wegens onregelmatige opzegging. Werknemer is op 1 oktober 2003 in dienst getreden van werkgever. In 2009 heeft de werkgever werknemer een officiële waarschuwing gegeven, omdat hij meermaals…
Zoals bekend, komt van rechtswege een einde aan de partneralimentatie als de alimentatiegerechtigde in het huwelijk treedt of gaat samenleven met een ander “als waren zij gehuwd“. Dit is geregeld in art. 1:160 BW. Maar welke criteria gelden hiervoor nu precies ? De wet stelt dat is vereist dat tussen de samenwonenden een affectieve relatie…
De wetgever heeft in de WWZ (wet werk en Zekerheid) bepaald dat per 1 juli 2015 de financiële voorwaarden voor de onvrijwillige beëindiging van een arbeidsovereenkomst áltijd het zelfde zijn: de opzegtermijn plus de transitievergoeding dient te worden voldaan aan de werknemer. Altijd? Nou, bijna altijd. De wetgever heeft een heel klein “muizengaatje” opengelaten voor…