Arbeidsrecht gaat op de schop per 1 augustus 2022
Vanaf vandaag veranderen de regels van het arbeidsrecht. De Tweede en Eerste kamer hebben ingestemd met het wetsvoorstel ‘Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’. Deze richtlijn heeft als doel om de arbeidsvoorwaarden van werknemers te verbeteren door transparantere en beter voorspelbare arbeidsvoorwaarden te bevorderen. De belangrijkste wijzigingen zijn: uitbreiding van de informatieplicht, kosteloos aanbieden van verplichte scholing en verbod op nevenwerkzaamhedenbeding.
Uitbreiding van de informatieplicht
Werkgevers zijn voortaan verplicht om naast de al bestaande informatieplicht extra informatie te geven over de opzegmogelijkheden en voorwaarden in de proeftijd. Deze informatie dient schriftelijk te worden verstrekt.
Voor oproepkrachten is de werkgever verplicht om aan te geven op welke dagen je verplicht bent om te komen als je voor deze dagen als oproepkracht wordt opgeroepen. Ook hier wordt van de werkgever een duidelijkheid en informatieplicht verwacht zodat de oproepkracht op voorhand weet waar deze aan toe is.
Kosteloos aanbieden van verplichte scholing
De werkgever is per 1 augustus 2022 verplicht om de scholing voor zijn werknemers te betalen die noodzakelijk is voor de uitoefening van zijn beroep. Daarnaast geldt dat de opleidingsuren tevens arbeidsuren zijn. De werkgever moet dan ook de uren die deze werknemer voor de verplichte opleiding kwijt is doorbetalen. LET OP: reeds overeengekomen studiebedingen met terugbetalingsregelingen zijn dan ook per 1 augustus 2022 nietig voor zover deze betrekking hebben op noodzakelijke opleidingen.
Verbod op nevenwerkzaamhedenbeding
Bij een eerdere wijziging in het arbeidsrecht zagen wij al een beperking van het concurrentiebeding. Vanaf 1 augustus 2022 geldt dit ook voor het nevenwerkzaamhedenbeding. Vanaf vandaag mag de werkgever niet zonder meer zijn werknemer verbieden om naast zijn werktijden voor een derde werkzaamheden te verrichten. Nevenwerkzaamheden mag enkel en alleen nog worden geweigerd door de werkgever indien hij daartoe voldoende objectieve gronden kan aandragen.
Meer informatie of hulp nodig?
Heeft u de arbeidsovereenkomsten die u per 1 augustus 2022 gaat sluiten met nieuwe oproepkrachten of werknemers al aangepast of wenst u uw arbeidsovereenkomsten en arbeidsvoorwaarden (in het personeelshandboek) te laten toetsen? Neem dan contact op met de arbeidsrechtspecialisten van ons kantoor. Zij kunnen u voorzien van maatwerkadvies en u ondersteunen bij de verwerking van deze wijzigingen in uw onderneming.
Bel 045-7600700 of neem contact op via info@quattroadvocaten.nl