Minstens half miljoen werkenden krijgen geen vakantiegeld: 'Ga niet zomaar akkoord’
Uit een enquête van vakbond CNV blijkt dat zo’n 8 procent van de werknemers in loondienst geen vakantiegeld krijgt. Hun werkgever wil niet betalen door de coronacrisis.
Vakantiegeld is echter een wettelijk recht. Inhouden mag niet zomaar. Vakantiegeld schrappen of verminderen kan dus alleen in overleg met de werknemer.
Door de Corona-maatregelen zitten veel ondernemers in zwaar weer en is het dus financieel zwaar als je nu geen omzet haalt met bijvoorbeeld je horecazaak. Tegelijkertijd komt de overheid ondernemers echter ook tegemoet. Ze hoeven het loon en vakantiegeld dus niet volledig zelf te betalen. Hiervoor geldt de NOW-regeling.
Verder heeft het afzien van vakantiebijslag door een werknemer ook consequenties voor de WW-uitkering. Als je ontslagen wordt of het bedrijf failliet gaat, kun je een uitkering aanvragen bij het UWV. Deze WW-uitkering is – kort gezegd – een percentage van het laatstverdiende salaris. Omdat vakantiebijslag bij je salaris hoort, krijg je dus een lagere WW-uitkering als je minder vakantiegeld hebt gehad.
Er zijn ook ondernemers die het vakantiegeld later of gespreid betalen. Dat is een betere optie. Dan krijgen werknemers hun geld later alsnog en heeft het geen gevolgen voor een eventuele uitkering.
Als een werkgever je vraagt om af te zien van je vakantiegeld, kun je dus het best advies inwinnen voordat je ermee akkoord gaat.
In deze bijzondere tijd met alle Corona-perikelen is wederzijds begrip van groots belang om tot een voor beide partijen werkbare oplossing te komen.
Als een ondernemer echter geen gegronde reden heeft om het vakantiegeld in te houden, dan zullen wellicht toch steviger middelen moeten worden ingezet, zoals een rechtszaak.
Heb je vragen over Arbeidsrecht in dit bijzondere Corona-tijdperk dan is Quattro Advocaten je graag van dienst, steeds met een eerste GRATIS consult. Bel 045 7600700 of mail: r.haas@quattroadvocaten.nl