Vlucht vertraagd…. En dan?
Het is weer zomervakantie. Je zult misschien net zoals vele anderen een vlucht naar jouw prachtige vakantiebestemming hebben geboekt. Vervolgens sta je op het vliegveld en blijkt dat jouw vlucht vertraging heeft. Je zult zeker niet de eerste zijn die dit overkomt. Dat is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten. Wat velen niet weten (of wel weten maar er geen gebruik van maken) is dat je in sommige gevallen recht hebt op een aardige compensatie.
De wettelijke basis voor het recht op compensatie is gelegen in de Verordening (EG) nr. 261/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 11 februari 2004 tot vaststelling van gemeenschappelijke regels inzake compensatie en bijstand aan luchtreizigers bij instapweigering en annulering of langdurige vertraging van vluchten en tot intrekking van de verordening (EEG) nr. 295/91 (hierna: de Verordening) en de daarop betrekking hebbende rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie (hierna: het Hof).
In grote lijnen houdt dit in dat een passagier op grond van artikel 7 van de hiervoor genoemde verordening jegens de vervoerder een recht op compensatie van 250 euro tot 600 euro heeft. De hoogte van de compensatie is onder andere afhankelijk van de vluchtafstand en duur van de vertraging. Het moet daarbij gaan om vluchten die onder de Europese regelgeving vallen. De prijs van het ticket heeft overigens geen invloed op de hoogte van de compensatie. Het kan dus voorkomen dat je er door een vertraging winst maakt op de vlucht.
In geval je te maken krijgt met een vertraging waarvoor de vervoerder gehouden is om compensatie te betalen, dient een vordering te worden ingesteld tegen de vervoerder. Ingeval de vervoerder weigerachtig blijft om de compensatie te betalen, zal het bedrag middels een juridische procedure gevorderd kunnen worden. Wij helpen u graag hierbij dus neem gerust contact met ons op.
Quattro Advocaten wenst u een fijne vakantie!