Een bezorger van een patisserie/chocolaterie/ijssalon die weigerde een mondkapje te dragen, hoeft geen loon meer te krijgen. Zijn baas krijgt gelijk van de rechter in Utrecht.
De 57-jarige chauffeur werkte al ruim zes jaar voor de bakker. Elke maandag, vrijdag en zaterdag bezorgde hij producten voor zijn baas en haalde hij andere goederen op.
Wegwerpkapjes
In oktober liet de bakker aan de medewerkers weten dat er voortaan met een mondkapje op gewerkt ging worden. Ze mochten een eigen kapje meenemen, ook stelde de bakker wegwerpkapjes beschikbaar. ‘Het is ff niet anders, samen pakken we het op!’, appte hij naar zijn werknemers.
De chauffeur weigerde pertinent om een mondkapje te dragen en had daar een verhitte discussie over met een collega toen hij op de mondkapjesplicht werd gewezen. Een paar weken later werd hij daarom op non-actief gezet. Zijn salaris werd niet meer uitbetaald.
Hinder en ongemak
De man stapte daarop naar de rechter. Hij beweerde dat de plicht om een mondkapje te dragen voor hem ‘hinder, ongemak en gezondheidsrisico’s’ oplevert. Daarnaast heeft hij de cao voor het bakkersbedrijf er eens op nageslagen en geoordeeld dat hij al zesenhalf jaar te weinig salaris krijgt. Bij de rechter eist hij dus ruim 30.000 euro aan nabetalingen.
De Utrechtse rechter geeft hem deels gelijk. De man heeft over de jaren heen zo’n 8000 euro te weinig salaris ontvangen.
Instructierecht
Maar zijn loonbetaling mocht wel degelijk worden stopgezet, omdat de man weigerde een mondkapje te dragen. Een werkgever heeft ‘instructierecht’ en mag het werknemers dus verplichten een mondkapje te dragen. Zolang de man dat weigert, mag de bakker hem de toegang tot het werk ontzeggen. (Zie ECLI:NL:RBMNE:2021:51)
Vragen over Corona en arbeidsrecht ?
Quattro Advocaten informeert !