LET OP: Aanzegvergoeding door werkgever bijna altijd verschuldigd !
Wat is een aanzegtermijn?
Sluiten werkgever en werknemer een tijdelijk contract van 6 maanden of langer af? Dan geldt de aanzegtermijn. Dit betekent dat de werkgever aangeeft of de overeenkomst na afloop wel of niet wordt voortgezet. Hij moet dit schriftelijk doen.
Voorwaarden aanzegtermijn
Als de overeenkomst wordt voortgezet moet de werkgever aangeven onder welke voorwaarden. De werkgever moet dit uiterlijk 1 maand voor het einde van het contract melden aan de werknemer. Geeft de werkgever meteen bij de aanvraag van de arbeidsovereenkomst schriftelijk aan dat er geen opvolgend contract is? Ook dan voldoet hij aan de aanzegverplichting.
De aanzegtermijn geldt niet als een uitzendbeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen.
Aanzegtermijn niet aangegeven: vergoeding
Laat de werkgever niet op tijd weten of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt voortgezet? Dan is hij de werknemer een vergoeding van 1 maandsalaris verschuldigd.
Houdt de werkgever zich wel aan de aanzegplicht, maar geeft hij het te laat aan? Dan is hij een evenredige vergoeding verschuldigd. Bijvoorbeeld: is de werkgever een week te laat, dan betekent dit een vergoeding van een weeksalaris.
Hoge Raad
In een zeer recente uitspraak van de Hoge Raad ECLI:NL:HR:2022:1374 deed zich de navolgende situatie voor. Werknemer is op 1 mei 2019 voor bepaalde tijd, tot 1 december 2019, bij werkgever in dienst getreden. Op 30 oktober 2019 heeft de directeur aan de werknemer in een gesprek op het kantoor medegedeeld dat zijn arbeidsovereenkomst per 1 december 2019 niet zal worden verlengd. De werknemer had per 1 december 2019 ook een andere baan.
De werknemer verzoekt vervolgens toch om de werkgever te veroordelen tot betaling van één maandsalaris op de voet van artikel 7:668 lid 3 BW (de aanzegvergoeding). De werknemer heeft aan dat verzoek ten grondslag gelegd dat werkgever hem niet overeenkomstig de Wet uiterlijk een maand vóórdat de arbeidsovereenkomst eindigde, schriftelijk heeft geïnformeerd over het niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst.
De Hoge Raad oordeelt dat de aanzegvergoeding steeds verschuldigd is bij niet-inachtneming van de schriftelijkheidseis, ook indien voor de werknemer langs andere weg duidelijk was dat de arbeidsovereenkomst niet zou worden voortgezet of de werknemer geen nadeel heeft geleden door het niet naleven van de schriftelijkheidseis !
Conclusie:
Werkgever en werknemer let op: De aanzegvergoeding is steeds verschuldigd bij niet-inachtneming van de schriftelijkheidseis, ook indien voor de werknemer duidelijk was dat de arbeidsovereenkomst niet zou worden voortgezet of de werknemer geen nadeel lijdt en dus al een andere baan heeft !
Heb je naar aanleiding hiervan of in het algemeen een juridische vraag over Arbeidsrecht, neem dan contact op met onze arbeidsrecht-specialist, Mr R.P.H.W. Haas van Quattro Advocaten.