Beslissing op aanvraag WIA afgewezen? Bezwaar maken of niet….
Aan het eind van een ziekteperiode van twee jaar wordt bij het UWV een aanvraag voor een WIA-uitkering ingediend. Vervolgens zal een verzekeringsarts onderzoek verrichten en de belastbaarheid vaststellen waarbij rekening wordt gehouden met de beperkingen die hij heeft neergelegd in een Functionele Mogelijkhedenlijst (FML). Een arbeidskundige zal vervolgens op basis van geselecteerde functies met de hoogste lonen de mate van arbeidsongeschiktheid van u vaststellen. Bij een arbeidsongeschiktheidspercentage van beneden de 35 % is men niet arbeidsongeschikt en bij een arbeidsongeschiktheidspercentage van 35 % of meer wel.
Het gebeurt regelmatig dat cliënten ervan uitgaan dat zij arbeidsongeschikt zijn, maar vervolgens worden geconfronteerd met een afwijzing van de aanvraag voor een WIA-uitkering omdat de arbeidsdeskundige het arbeidsongeschiktheidspercentage heeft vastgesteld beneden de 35 %. Het kan moeilijk te accepteren zijn als het UWV een arbeidsongeschiktheidspercentage van bijvoorbeeld 34 % heeft vastgesteld waardoor men niet in aanmerking komt voor een WIA-uitkering terwijl men bij 1 % meer arbeidsongeschiktheid wel voor een WIA-uitkering in aanmerking was gekomen.
Het is goed voorstelbaar dat de manier waarop het arbeidsongeschiktheidspercentage wordt vastgesteld een schijn van willekeur met zich meebrengt en dat men al gauw denkt dat het geen zin heeft om tegen een besluit bezwaar te maken. Dit idee wordt versterkt door het feit dat het niet in het belang van het UWV is om een WIA-uitkering toe te kennen. Niets is echter minder waar. In de praktijk zijn wij zaken tegengekomen waarbij juist het omgekeerde het geval was. Een WIA-aanvraag was toegekend waarbij de cliënt helemaal geen WIA-uitkering wenste. Een uitzonderlijk geval dus. Het feit dat het UWV het bezwaar tegen de toekenning van de WIA-uitkering ongegrond verklaarde bevestigt in ieder geval dat er aan de onafhankelijkheid van de bezwaarmedewerker zeker in dit geval niets schortte.
Het opstellen van een bezwaarschrift tegen een besluit van het UWV in het kader van een WIA-aanvraag is in de regel vrij technisch en vereist ervaring, kennis en kunde. Voor de gemiddelde burger is het zelf opstellen van een bezwaarschrift dan ook gedoemd te mislukken. Hulp van een gespecialiseerde advocaat is hierbij onontbeerlijk en in veel gevallen hoeft men slechts een geringe eigen bijdrage te betalen in plaats van een uurtarief. Dit is het geval wanneer men in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand (toevoeging). Indien men hiervoor niet in aanmerking komt, is het mogelijk om een vaste prijsafspraak te maken. Bij een positieve beslissing wordt een groot deel van de kosten door het UWV vergoed.
Maar ook als de bezwaarprocedure inmiddels is doorlopen en het bezwaar door het UWV ongegrond is verklaard, zijn er nog mogelijkheden. Er bestaat dan immers de mogelijkheid om in beroep te gegaan en daarna nog in hoger beroep.
Als u met een negatief besluit van het UWV of met een voor u negatieve uitspraak van de rechtbank wordt geconfronteerd, aarzel dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Een intakegesprek is altijd kosteloos.