Als u ziek bent en niet in dienst bent bij een werkgever, kunt u aanspraak maken op een Ziektewetuitkering. Dit kan bijvoorbeeld als u binnen 4 weken na het einde van uw dienstverband ziek wordt.
Ziektewet
Recht op een ZW-uitkering
Als u ziek wordt en u niet in dienst bent van een werkgever, kunt u aanspraak maken op een Ziektewetuitkering. Indien u in dienst bent bij een uitzendbureau geldt ook dat u in sommige gevallen recht hebt op een Ziektewetuitkering. Of u als uitzendkracht aanspraak kunt maken op een Ziektewetuitkering is afhankelijk van de uitzendfase waarin u zich bevindt.
Ontvangt u een WW-uitkering en u wordt ziek? Dan blijft uw WW-uitkering in eerste instantie doorlopen. Uw uitkering wordt pas vanaf 13 weken ziekte omgezet in een Ziektewetuitkering.
In enkele uitzonderlijke gevallen kan eveneens gedurende een arbeidsovereenkomst aanspraak gemaakt worden op een Ziektewetuitkering. Denk hierbij aan een zwangerschap. Een zieke werknemer die niet onder de uitzonderlijke gevallen valt, heeft recht op doorbetaling van zijn loon.
Ziek?
U kunt alleen aanspraak maken op een Ziektewetuikering als u ziek bent of onder de uitzonderingsgevallen valt. Wanneer bent u ziek? U bent ziek als u wegens ziekte of gebrek ongeschikt bent tot het verrichten van uw (feitelijk verrichte) werk. Indien u bijvoorbeeld werkzaam was als telefoniste, zal het UWV beoordelen of u het werk als telefoniste nog kan verrichten. Dit kan tot gevolg hebben dat u ondanks ziekte toch arbeidsgeschikt kan zijn voor het eigen werk. Als dit het geval is, bestaat er geen recht op een Ziektewetuitkering.
Hoe lang en hoeveel Ziektewetuitkering ontvang ik?
Als u recht heeft op een Ziektewetuitkering ontvangt u deze maximaal 2 jaar.
Hoeveel Ziektewetuitkering u ontvangt is afhankelijk van het gemiddelde dagloon in het jaar voorafgaand aan uw ziekte. De hoogte van de uitkering is 70% van dit gemiddelde dagloon.
Bezwaar en beroep
Heeft het UWV in uw geval een beslissing genomen waar u het niet mee eens bent? Tegen beslissingen van het UWV kan bezwaar ingediend worden. De bezwaartermijn ten aanzien van de beslissing of u wel of niet ziek bent voor de Ziektewet bedraagt maar 2 weken! Let dus goed op wanneer het UWV aan u haar beslissing meedeelt! Dit gebeurd vaker op een los briefje door de UWV-arts waarop deze vermeld dat u (weer) arbeidsgeschikt bent. De termijn van twee weken gaat dan al in op het moment dat u dit briefje van de bedrijfsarts krijgt!
Net als tijdens een WW-uitkering gelden er gedurende de periode dat u een Ziektewetuitkering ontvangt allerlei regels. Het UWV stelt u van deze regels op de hoogte en u kunt dit nalezen op de website van het UWV. Als u zich niet houdt aan deze regels, kan het UWV u een maatregel opleggen. Ook kan het UWV in sommige gevallen (een deel van) uw ontvangen Ziektewetuitkering terugvorderen en aan u een boete opleggen. De boete bedraagt 50% van het bedrag dat teruggevorderd wordt. Tegen het besluit van het UWV om (een deel van) uw ontvangen Ziektewetuitkering terug te vorderen en aan u een boete op te leggen kunt u in bezwaar.
Het is niet verplicht om een advocaat in te schakelen om bezwaar in te stellen. Dit is wel verstandig omdat de regelgeving ingewikkeld is en zeker in deze tijd met regelmaat veranderd.