Verdeling nalatenschap als huis wordt bewoond door een van de erfgenamen
In geval van overlijden komt het vaak voor dat er onenigheid ontstaat over de verdeling van de nalatenschap. Vooral als een huis onderdeel uitmaakt van de nalatenschap kan dat tot problemen leiden. Regelmatig wordt het huis bewoond door een van de erfgenamen. Een probleem met betrekking tot de verdeling van de nalatenschap doet zich dan al snel voor.
Bij overlijden moet er immers erfbelasting worden betaald. Op het moment dat er een huis in de nalatenschap valt, zit het meeste geld “in de stenen” en kan het noodzaak zijn dat het huis eerst verkocht moet worden alvorens de erfbelasting kan worden betaald. Maar wat nu als het huis wordt bewoond door één van de erfgenamen en deze in de woning wenst te blijven wonen?
Natuurlijk hoeft dat niet per definitie tot problemen te leiden. Dit is het geval wanneer de bewoner/erfgenaam financieel in staat is om de woning over te nemen of wanneer de erfgenaam/bewoner bereid is om te verhuizen en mee te werken aan de verkoop. In de praktijk komt het echter voor dat de bewoner/erfgenaam financieel niet in staat is om de woning over te nemen. De eisen die aan het verkrijgen van een hypothecaire lening worden gesteld zijn de laatste jaren immers aangescherpt, met als gevolg dat het niet voor iedereen mogelijk is om een huis te kopen. Als de erfgenaam/bewoner daarnaast ook niet wenst mee te werken aan de verkoop, dan zal dat tot een probleem leiden.
Gelukkig biedt de wet mogelijkheden voor dit soort gevallen. In de wet staat namelijk opgenomen dat niemand gehouden kan worden om in een onverdeeldheid te blijven. Dus als iemand vraagt om een onverdeeld goed te verdelen, dan zal de rechter dat in beginsel ook moeten doen. Uiteraard vindt er wel altijd een belangenafweging plaats, waarbij de belangen van degene niet wil meewerken aan de verdeling worden afgewogen tegen de belangen van degene die wel wil verdelen.